Hvis du nogensinde har kigget i en butik efter en dyne, har du sikkert set en dyne. Dyner er fyldt med dunfjer og er meget tyndere end dyner. De har indviklede syninger for at sikre, at fyldet er jævnt fordelt overalt. Den største forskel mellem dyner og dyner ligger i deres pris, hvilket gør dem til det billigere valg. Læs videre for at lære mere om dyner.

Dyner er fyldt med dunfjer

Når du køber en dyne, vil du gerne vælge den rigtige blanding af dunfjer og dun. Fyldet bestemmer, hvor varmt et produkt er, og jo højere procentdelen af dun er, desto varmere bliver produktet. Mange forbrugere foretrækker at købe en 90/10 blanding, som er en blanding af dun og fjer. Nedenfor er de vigtigste forskelle mellem forskellige typer dyner, og hvordan du vælger den rigtige blanding til dig.

Dun kommer fra brysterne på ænder og gæs og er uforligneligt lys, fordi det ikke har køl. Dun har også en høj isoleringsværdi, hvilket betyder, at det vil holde en person varm i frostgrader, mens han sover. Dun er det højeste kvalitetsfyldemateriale, der findes, så du kan være sikker på, at du får en god nats søvn med en dundyne.

De er tyndere end dyner

Både dyner og dyner er tunge tæpper. De har samme vægt og isoleringsegenskaber, men adskiller sig i tykkelse og materiale. De er lige så behagelige at sove på og tilføjer æstetik til en seng. Når du vælger, hvilken du vil købe, skal du huske at vælge et betræk, der passer til det overordnede udseende af dit soveværelse. På denne måde får du en behagelig, luksuriøs seng, samtidig med at du sparer plads.

Mens dyner er mere behagelige til kolde nætter, er de også lettere at rengøre. Du kan smide din dyne i vasken med dit sengetøj, mens se kugledyner på sleepzone har tendens til at kræve renseri. Heldigvis kan dyner vaskes i maskine uden problemer, og deres betræk kan endda vaskes i vaskemaskinen. De er dog ikke så nemme at rengøre som dyner. Dyner kan være lidt dyrere end dyner, så de er ikke altid den bedste løsning.

De er fyldt med fjer

Dyner bruges typisk alene. I modsætning til en dyne eller betræk er en dyne let og nem at transportere. Historisk set var disse tæpper fyldt med gåse- og andefjer, og de blev brugt så tidligt som 3000 f.Kr. i Kina. Da deres brug går tilbage til oldtiden, har mange spekuleret i, at dyner først blev brugt i Kina. Der findes imidlertid ingen beviser til støtte for denne teori.

Traditionelt blev dyner lufttørret ved at hænge dem uden for et vindue. Fordi fjerbede var dyre, skulle de rengøres regelmæssigt for at forblive friske og bevare deres høje varme. Øvelsen var så vigtig, at husholdningsbøger fra det 19. århundrede anbefalede komplekse metoder til at støtte en fjerbed for at holde den lugtende frisk. I dag er størstedelen af dynerne fyldt med dun.

De har indviklede syninger for at sikre, at fyldet forbliver jævnt fordelt

Dyner og dyner svæver normalt omkring den samme pris. Generelt er dyner fyldt med dun dyrere end dem, der er fyldt med syntetiske fibre. Nogle dyner bruger også speciel tekstilteknologi, hvilket bidrager til de højere omkostninger. Dyner leveres dog ikke altid med betræk, hvilket gør dem til separate køb. Læs med her og find ud af, hvilken type dyne der passer til dig.

Fyldningsvægten af en dyne bestemmer dens blødhed og varme. Husk, at en tung dyne ikke nødvendigvis betyder en varmere. Fyldningskraften i en dyne fortæller, hvor effektiv fyldet er. Hvis fyldet er for let, vil en dyne være for tung. Til sidst sys dyner for at sikre, at fyldet er jævnt fordelt overalt. Disse sting kaldes kassesøm eller baffelkasse.